Sara Bomans

Busy Being Born

Het werk Busy Being Born bestaat uit een groeiend aantal flexibele poppen. In verschillende poses zoeken ze naar welke houding ze kunnen aannemen, ten opzichte van elkaar, zichzelf, het publiek en tot Sara, de maker zelf. Hoewel de poppen menselijke kenmerken hebben en zacht rozig zijn stralen ze door hun vormen iets bevreemdends uit, als monsters die ontsnapten van een Bosch-schilderij.

In tegenstelling tot ‘standaard’ beeldhouwwerken is het voor Sara essentieel dat deze poppen van houding kunnen veranderen. Elke pose kan een andere emotie uitdrukken, al dan niet kwetsbaar, uitnodigend of provocerend. Sara toont de poppen dan ook niet enkel als schijnbaar vaststaande sculpturen maar steeds in combinatie met fotoreeksen of met een performance-video die de oneindige mogelijkheden tonen.

De eerste vijf poppen ontstonden in 2020, de zesde pop is inmiddels klaar en er zullen er nog enkele volgen. Elke pop heeft een andere invalshoek, bijvoorbeeld een open hoofd, een lange tong, enorme handen, losse ledematen of zelfs eentje die van zichzelf kan bevallen. De formaten variëren, vergelijkbaar met kinderen tussen 2 en 5 jaar. De eerste pop uit 2021 heeft geen ledematen maar wel hangborsten van meer dan anderhalve meter lang. De poppen zijn familie en worden dus liefst als reeks getoond.